Saker att tänka på inför intervju

Har du fått en inbjudan till en intervju? Det betyder att du har tagit dig till nästa steg i rekryteringsprocessen. Nu är det din möjlighet att presentera dig mer ingående. Detta samtal ger arbetsgivaren chansen att bedöma din lämplighet för tjänsten, samtidigt som du har möjlighet att bedöma om tjänsten är rätt för dig.

Här är några råd från Norra Resurs om hur du kan förbereda dig.

1. Träna

Reflektera över de möjliga frågorna som kan ställas och hur du bäst kan svara för att ge en ärlig bild av dig själv. Övning är nyckeln till framgång, så var inte rädd att be någon i din närhet att öva intervjufrågor med dig innan den faktiska intervjun. Förbered dig på att beskriva din bakgrund och din professionella erfarenhet. Självklart bör du också ha funderat över varför just du är den bästa kandidaten för arbetsgivaren. Reflektera över specifika situationer som exempelvis kan belysa din kompetens. Om du inte har arbetslivserfarenhet kan du lika gärna använda exempel från dina studier eller din fritid.

2. Anländ i tid och känn till vem du ska träffa.

Genom att anlända i tid till din intervju visar du att du har en god känsla för tidshantering. Det är av värde att arbetsgivaren kan lita på att du är punktlig när du börjar arbeta och följer tidsscheman. Om du oväntat blir försenad till intervjun, till exempel på grund av trafik eller andra omständigheter, är det en klok idé att snabbt kontakta dem, be om ursäkt för förseningen och förklara orsaken.

Vid din ankomst

Ta det lugnt, ta ett djupt andetag och kom ihåg att personen som intervjuar dig är en professionell som förstår att nervositet kan uppstå. Önska dig själv lycka till!